2021 vo VSG

V roku 2021 sme otvorili 14 výstav, čo by nebolo možné bez zapojenia veľkého množstva ľudí a organizácií. Chceli by sme sa týmto poďakovať za vydarené spolupráce KAIR Kosice Artist in Residence, BANSKÁ ST A NICA, Projekt Alterum x VUNU, projekt Hydra Pace x Šopa Gallery, Amenge.project a Združenie Art Aktivista.

V minulom roku sme pracovali aj s konceptom experimentálneho pop-up priestoru na Alžbetinej 22, kde sme predstavili solo výstavy umelcov ako Boris Sirka, Dávid Demjanovič, či ateliér fotografie FAMU. Kolektívne výstavy projektov Hydra pace a Alterum. Nádvorie poskytlo priestor aj multimediálnej inštalácii Abela Korinského a Orhana “aib” Kavrakoğlu – World’s End, zatiaľ čo naše druhé nádvorie na Hlavnej bolo zmappingované kolektívom Nano vjs.

V Zániku planéty sme sa venovali témam inklúzie cez cyklus prednášok a diskusií, niekedy vo vlastnej réžii, niekedy v spolupráci s Východným pobrežím. Priestor predstavil aj výstavy Amenge.project a Sečovské bienále umenia od Združenia Art Aktivista. V ostatnom čase bol aj sídlom pop-up obchodu, ktorý poskytol priestor našej publikačnej činnosti, produktom od DORKA BAGS a občianskeho združenia Usmej sa na mňa. Ku koncu roka aj súčasným východoslovenským umelcom v podobe predaja autorských grafík. Nadviazali sme spoluprácu s Nadáciou DEDO, ktorej sme na Vianoce venovali 10 reprodukcií pre rodiny v krízovom ubytovaní.

Hlavy a ruky dohromady sme dali aj pri experimentálnych workshopoch pre deti a dospelých, zažili sme spolu dva umelecké tábory, hosťovali workshopy Amenge.project, či vyrobili mozaiku s Andreou Cepissakovou.

Za kľúčový projekt určite považujeme výstavu Klimkovičovci - Príbehy troch generácií, ktorá tu s nami bola od mája 2021 a ktorú, ak ste ešte nevideli - dnes zahajujeme jej posledný mesiac! K výstave sme vydali aj rovnomenný katalóg a pamätnú 0-eurovú bankovku.

Časopis Pamiatky a múzeá spoločne s vydavateľmi Slovenským národným múzeom a Pamiatkovým úradom SR nám udelil výročnú cenu v kategórii expozícia - výstava za projekt Umením a slovom - Kultúrne dedičstvo Rádu Premonštrátov v Jasove, ktorý uspel v silnej konkurencii.

VSG minulý rok dovŕšila okrúhlych 70 rokov, čo sme oslávili naším prvým kolokviom Pozície - expozície.

Ďakujeme za vašu priazeň a tešíme sa na vašu návštevu aj v tomto roku!

Comments are closed.